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Head:  (76) Inland Revenue Department  

Subhead (No. & title): ()  

Programme: (1) Assessing Functions 

Controlling Officer: Commissioner of Inland Revenue (WONG Kuen Fai) 

Director of Bureau: Secretary for Financial Services and the Treasury 

Question: 
 
1. According to the Stamp Duty Ordinance (SDO), the Central People’s Government (CPG), 
the Government of HKSAR, any incorporated public officer or any person acting in his 
capacity as a public officer shall not be chargeable to stamp duty.  If the offices of the CPG 
acquire an immovable property through a subsidiary company in Hong Kong and the property 
concerned is used as staff quarters of the offices, remission of the stamp duty payable under 
section 52 of the SDO will be granted.  Please set out in a table the number of applications 
for remission of stamp duty submitted to the Financial Services and the Treasury Bureau and 
the figures on vetting such applications since 2012. 
  
2. Regarding the properties acquired by the offices of the CPG in Hong Kong (including their 
subsidiaries and public officers) which were granted the remission of stamp duty, please set 
out in a table the respective numbers and geographical distribution of such properties in each 
year since 2012. 
 
Asked by: Hon MO Claudia (LegCo internal reference no.: 48) 
 
Reply: 
 
Under section 41(1) of the Stamp Duty Ordinance (SDO), the Central People’s Government 
(CPG), the Government of the Hong Kong Special Administrative Region (HKSAR) or any 
incorporated public officer or any person acting in his capacity as a public officer shall not be 
liable for the payment of stamp duty chargeable on any instrument.  Therefore, the CPG is 
exempt from the payment of stamp duty for the acquisition of properties in Hong Kong.  
Before Hong Kong’s return to China, the same exemption was also available to the British 
Government for the acquisition of properties in Hong Kong.  Furthermore, under section 
52(1) of the SDO, the Chief Executive may remit, wholly or in part, the stamp duty payable; 



or refund, wholly or in part, the stamp duty paid, in respect of any instrument chargeable with 
stamp duty. 

The organs of the CPG in Hong Kong are exempt from the payment of stamp duty for the 
acquisition of properties in Hong Kong under section 41 of the SDO.  There is no specified 
condition for such exemption.  Where a CPG’s organ in Hong Kong acquires a local property 
through its subsidiary company, section 41 is not directly applicable.  With reference to the 
principles of section 41, the HKSAR Government will apply section 52(1) to remit the stamp 
duty chargeable on the relevant transaction instrument.  To ensure the consistency of the 
exemption arrangement, remission of stamp duty on transaction instruments is granted under 
section 52(1) of the SDO for local properties acquired either by the CPG’s organs in Hong 
Kong or through their subsidiary company. 

Information of stamp duty remission accorded to the CPG’s organs in Hong Kong or their 
subsidiary company in respect of local properties they acquired between the financial years 
2015-16 and 2019-20 is tabulated as follows: 

Financial 
Year 

Organizations Stamp duty 
involved 

($ million) 

No. of 
immovable 
properties 
involved 

District 

2015-16 Ministry of 
Commerce of the 
People’s Republic of 
China 

3.6 8 3 
(Southern) 

5 
(Eastern) 

Subsidiary company 
of a CPG’s organ in 
Hong Kong 

15.6 15 5 
(Central and Western) 

10 
(Sha Tin) 

2016-17 Subsidiary company 
of a CPG’s organ in 
Hong Kong 

8.4 8 6 
(Central and Western) 

2 
(Kowloon City) 

2017-18 - 0 0 0 
2018-19 Subsidiary company 

of a CPG’s organ in 
Hong Kong 

47.9 25 23 
(Central and Western) 

2 
(Sha Tin) 

2019-20 
(As at  
29 February 
2020) 

Subsidiary company 
of a CPG’s organ in 
Hong Kong  

80.4 22 2 
(Central and Western) 

20 
(Kwun Tong) 

Note: To ensure quality and timely response to the question, we only provide the relevant 
information for the past five years. 

- End - 


